Verslag wandel vierdaagse Limburg

Woensdag 26 oktober arriveerden wij om half twee bij de groeps-accommodatie ‘t-Zinkviooltje in Epen, Zuid Limburg. Henk ging de groep aanmelden en daarna begon het uitladen van de bagage en konden we heerlijk buiten in de zon gaan zitten. Van lieverlede zagen we de andere deelnemers aankomen, en al dolle pret met het uitzoeken van een slaapplek. Er waren twee slaapzalen en 1 patroons kamertje , dat door Henk en mij al in beslag genomen was, tot hilariteit van velen. Bedden boven elkaar, maar de meesten konden op het onderbed slapen. De kaartjes van de wandelingen die we gaan maken had Henk al buiten op het prikbord gehangen zodat we er al vast aan konden wennen aan wat ons te wachten staat. S’avonds vanuit het ‘t-Zinkviooltje lopend (1,5 km) naar restaurant de Smidse, waar we in een apart zaaltje met de groep zaten. Ze hadden een heerlijk menu en iedereen voldaan weer terug , maar nu was het natuurlijk erg donker en we hadden de paar zaklantaarns, die we gelukkig bij ons hadden, hard nodig.

1e Wandeling: ‘t-Zinkviooltje – Sippenaeken – Beusdael- Eperheide – Epen – ‘t-Zinkviooltje. ± 13km
Donderdagmorgen om half negen ontbijt, best lux voor een doordeweekse dag, volop beleg, gekookte en gebakken eieren met spek. Daar konden we dus goed op gaan wandelen. We liepen vanuit het Zinkviooltje langs de Geul, met een onderbreking bij de Heimansgroeve, naar Sippenaeken in België , waar we bij café-restaurant Geradushoeve aan de koffie gingen. Daarna langs het “Bommel” kasteel Beusdael waar wij een prachtig uitzicht hadden over de vallei richting Epen. Wij passeerden diverse keren de gietijzeren grenspalen die omstreeks 1843 zijn geplaatst. Nadat België zich in 1830 onafhankelijk had verklaard, heeft het een lange tijd geduurd voordat de scheiding officieel werd vastgelegd. Op 19 april 1839 werd in Londen het Scheidingstraktaat getekend op 8 augustus 1843 werd dit gevolgd door een verdrag, gesloten in Maastricht, over de markering van de grens. Dit verdrag staat bekend als de Conventie van Maastricht. Een aanrader om te lezen is het boekje van schrijver Enno de Witt “de Grens” die alle wel en wee van het Nederlandse grensgebied beschrijft. Via de bosrand richting Eperheide waar wij belanden in het restaurant van Hotel restaurant Beverdere. Toen met een lusje, wat op de andere dagen ook wel voor zou komen, via Epen naar het ‘t-Zinkviooltje, waar we eerst de heerlijke appeltaarten, die Thea gemaakt had, ons goed lieten smaken. Het aantal calorieën was toen weer in evenwicht. s’ avonds met de auto’s naar Café restaurant Modern in Teugen, wat vroeger een schoolgebouw was en er heel gezellig uitziet. In het zeer grote en hoge klaslokaal met aan de wand een groot dansorgel (zoals ook te zien zijn in het Klokkenmuseum in Utrecht, waar ook een aantal van dit type dansorgels opgesteld zijn en werkend) met inworp van € 1.00 speelde dat jazz en fanfare, dus grote pret en ja, zelfs de beentjes van de vloer!! Weer thuis, werd er menig kaartspel gespeeld en daarna zocht iedereen zijn bed op.

2e Wandeling: St.Geertruid – Rijckholt – Cadier en Keer. ± 13 km.
Vrijdagmorgen na het ontbijt eerst buiten wat ochtendgymnastiek gedaan o.l.v. Rien, hij kon het niet laten, en toen met de auto’s naar de parkeerplaats voor Hotel Ons Krijtland en daar de bus gepakt naar St.Geertruid en vandaar gaan wandelen. De lunch was in restaurant ‘t-Riekeld in Rijckholt en daarna naar Cadier en Keer daar de bus gepakt naar Gulpen, waar we o.a. van het bier genoten. Toen weer met de bus naar Epen waar de auto’s stonden en om half zes waren we weer thuis. Vanavond weer lopend naar het restaurant, de Wingbergermolen, ook een groot succes. De wandeling van vandaag was 10,9 km, met Henk zijn beruchte lusjes en ook heeft hij ons het struinen geleerd!

3e Wandeling: Eperheide – Teuven – Slenaken – Eperheide. ± 12 km
Zaterdag na het ontbijt de ochtendgymnastiek en toen de wandeling gestart bij Hotel restaurant Beverdere en via het Ondersten- en Bovenstebos richting Teuven. Alweer prachtig weer en we genoten van de herfstkleuren. Er zaten natuurlijk weer wat klimmetjes in, maar eenmaal boven, ben je dat zo vergeten. Toen zijn we, omdat we vlak in de buurt waren, weer koffie gaan drinken in restaurant Modern, en-ja het dansorgel weer laten spelen, en ook nu gingen de beentjes van de vloer, zelfs wat andere gasten deden mee. Daarna via Slenaeken en een flinke klim naar restaurant de Smokkelaar en aldaar de lunch. Heerlijk buiten in het zonnetje gezeten. Toen we wegliepen heeft een beroepsfotograaf een groepsfoto van ons gemaakt omdat we ook voor hem poseerden voor de website VVV Zuid Limburg. Na thuiskomst eerst de heerlijke picannotentaart gegeten die Ria gemaakt had. Daarna een schil-en pannenkoeken bak ploeg, vanavond blijven we in het Zinkviooltje pannenkoeken eten! Ja en soms werden de pannenkoeken door professionals (vraag Piet) zelfs de lucht ingegooid en vakkundig weer opgevangen (in de pan natuurlijk!) Nadat de afwasploeg klaar was begon de Bonte avond! Maar eerst werd Henk nog toegesproken door Rien die hem namens alle deelnemers hartelijk bedankte voor de algehele organisatie van deze dagen en hem verraste met een fles port en een tegeltableau van Stads Koffiehuis waar we samen van zullen genieten! Toen begon het spel juttertje en jattertje o.l.v. Rien. Er werd zelfs fanatiek om div. cadeautjes gedobbeld. Dolle pret alweer.

4e Wandeling: Berg – Bemelen – Berg ± 10 km
Zondagmorgen na het ontbijt alles weer inpakken en na het uitchecken met de auto’s naar Berg gereden, wat een hele mooie route was. Bij de kerk geparkeerd. Daarvandaan gaan wandelen, natuurlijk ook wat behoorlijke klimmetjes erin en in Bemelen op het buiten terras en om het af te leren heerlijk koffie met vlaai gegeten, We werden bediend door een hele lieve jonge ober (met een hoog knuffel gehalte, volgens de dames), die er pas drie dagen werkte en dan zo’n zootje ongeregeld moest bedienen, maar dat ging top! Resten ons nog 6 km met daarin een struinroute, over en onder boomstammen door richting Berg. Om drie uur waren we weer bij de auto’s in Berg en was het afscheid nemen van elkaar en ging iedereen weer naar huis. Het waren heerlijke dagen en zeker voor herhaling vatbaar. Nieuwe wandeltermen geleerd: lusjes en struinen!! Rest alleen nog de vraag: Na het wegen niks eraf, misschien wel wat kg erbij?

img_0523

Gon & Henk van Bergen

Rene du Chatenier FotografieVerslag wandel vierdaagse Limburg