Weekend Lemele 13-15 april 2018

Aantal deelnemers 23

Lemele:  wandelen en nog veel meer….

Nog ver voorbij Zwolle ligt in een schilderachtig stukje Overijssel het  dorpje Lemele, gelegen aan een heuvel die heel toepasselijk de Lemelerberg is genoemd, al is “berg” wel een beetje optimistisch verwoord. Onze wandelorganisatoren Henk en Gon van Bergen wisten net buiten Lemele een rustiek optrekje te reserveren voor de wandellustigen onder ons. Dus togen wij op een mooie vrijdagochtend richting Lemele.  Gelukkig voor de snoepers en genieters was gekozen voor een boshutcafe aan het begin van de wandelroute. Goedgeluimd gaat de groep onder leiding van Henk het bos in.  Eerst nog een stukje over de camping waarbij  onderweg de onderkomens even getaxeerd werden: unaniem, ja hier wilde je wel een weekje vakantie houden. Toen begon het echte werk: prachtige natuur in een heuvelachtig (hijg hijg) landschap. Het zou een wandeling worden van 10 km maar Henk had een extra lusje verzonnen omdat iedereen nog zo puik voortstapte, we waren dus meteen gewaarschuwd. In Kampeerboerderij “Erve Aaftink”konden we na deze inspanningen heerlijk een bakkie doen met een (door de Erven?) gebakken appeltaart. Toen de beddendans, maar onze leider heeft met een vooruitziende blik de dag ervoor al briefjes op de deur geplakt, het verliep dus soepel. Ondergetekende sliep met Aad Boer op de kamer die ons verbaasde door ’s avonds laat na de nodige biertjes met een aanloop op zijn stapelbed te springen, de bovenste wel te verstaan en zonder laddertje!
De verrassing van de dag was wel het buffet dat Henk en Gon aan hadden laten rukken, top!
Na de nodige spelletjes, leuter-uurtjes enz. hadden we een goede nachtrust.
Dag 2 verliep gladjes, mooi weer  en de wandeling over de Nijverdalseberg was prachtig, Mooi uitzicht op de berg en 14,5 km is goed te doen. Tijd genoeg om ook nog even “thuis” van het zonnetje te genieten. Vroeg in de avond naar Ommen waar we het lokale chinese restaurant bezetten, viel bij iedereen goed in de smaak, weer een goede keus van Henk en Gon. Ik denk dat ze alles voorgeproefd hebben.
Weer terug werden de kaartspelletjes weer opgepakt en terwijl iedereen lief zat te spelen werd er zowaar op de deur gebonsd: door het raam zag ik een clown, erachter nóg één en….. verrek, komen die clini-clowns hier helemaal collecteren? Dat schoot er door me heen: het bleken de leider met zijn vrouw en nog 6 handlangers te zijn, verkleed in boerenbont tentbroeken, een oranje dekzeiltje over het hoofd en een onmiskenbare clownsneus. Een heel nest dus, dit ter ere van het 45 jarige huwelijk van Rien en Thea die hier verbaasd van opkeken. Ik denk dat Rien en Thea die hele trouwdag allang weer waren vergeten en deze acteurs een leuke reden zochten om zich zo te vertonen, een soort van clowns-exhibitionisme. Een geslaagde act dus….

De laatste dag werd in tempo de spullen gepakt en liepen we de prachtige Regge wandeling van 14 km. Langs de Regge heeft Natuurmonumenten het landschap weer zo gerenoveerd dat het een lust was om daar te lopen. Halverwege nog even koffie gedronken bij een cafe die wel een hele bijzondere taart verkocht, de z.g.n. hazelip mokka, bij gebrek aan appeltaart. Het bleek een hazelnootttaartje met advocaat wat door het getetter niet goed hoorbaar was geweest en overigens lekker smaakte. Konden we meteen even schuilen voor de enige bui waar we mee geconfronteerd werden.
Een top weekend was het, ik verheug me al op het volgende….

Ria van der Ploeg.

Rene du Chatenier FotografieWeekend Lemele 13-15 april 2018